Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

//

Препоръчваме:

latest

Дигитални номади: кои са те и какво да вземете предвид при избора на такъв начин на живот?

Дигитални номади: кои са те и какво да вземете предвид при избора на такъв начин на живот? Дигиталните номади , или цифрови номади са специа...



Дигитални номади: кои са те и какво да вземете предвид при избора на такъв начин на живот?

Дигиталните номади, или цифрови номади са специалисти, които работят дистанционно и същевременно пътуват по света. Въпреки че по-точно би било да се каже, че пътуват и работят: при избора на локация за дигиталните номади освен бързия стабилен интернет е важна климатичната, културната, социалната или друга привлекателност. Разказваме ви какви са плюсовете и минусите на съвременния номадски живот, кои страни са най-популярни сред дигиталните номади. Приятно четене!

Първият дигитален номад - програмистът Стивън Робъртс - се появява през 1983 г

Терминът "дигитален номад" е използван за първи път през 1997 г. от физика Цугио Макимото и автора Дейвид Манърс в едноименната им книга за революционната промяна в начина на живот благодарение на интернет и развитието на технологиите - по-специално появата на преносими устройства свързани с интернет, което позволява на хората да пътуват, работят и живеят където пожелаят.



Ако си припомним технологичната ситуация по време на публикуването на книгата, тогава се появиха само мобилни телефони, които бяха предназначени само за гласова комуникация.


Първият дигитален номад - или техномад, както той сам се нарича - може да се нарече Стивън Робъртс, американски програмист ентусиаст. През 1983 г. Стивън напуска работата си, инсталира соларен панел и лаптоп на велосипеда си и предприема 27 000-километрово пътуване, използвайки ARPANET, предшественика на съвременния интернет, за комуникация. По време на пътуването Стивън печели пари, като пише.


Дигиталното номадство като начин на живот

Движението на цифровите номади се формира около 2010 г., когато висококачественият интернет стана достъпен за мнозина.


Желанието за комбиниране на работа и пътуване възниква поради различни причини, включително недоволство от климатичните условия.



Обикновено номадите остават на едно място 1–3 месеца

Дигиталните номади непрекъснато променят местожителството си, местят се от едно място на друго. Някои дигитални номади пътуват от години, като редовно преминават през държави и континенти. Други се скитат от няколко седмици до много месеци.


Номадският начин на живот е по-важен от всичко друго, включително кариера, връзки или притежания. В същото време рано или късно всички номади достигат до по-премерено темпо; не всеки може да живее дълго, докато пътува.


Тъй като дигиталните номади редовно променят мястото си на пребиваване, е важно да оборудвате правилно работното пространство. И това се подпомага от сравнително нов формат на съжителство и работа на съмишленици - coliving. В този случай самият номад не трябва да търси жилище с добър интернет, да оборудва работното място. Освен това общуването и запознаването с личния и професионалния опит на съседите ще бъде голям плюс. Можете да намерите coliving, подходящ за местоположение и цена, в специализирани сайтове, например на coliving.com.


Дигиталните номади не могат без такова важно умение като самоорганизация.


Номадският начин на живот може да изглежда божествен, но не е толкова прост.

Помислете за предимствата и недостатъците на цифровото номадство.


Дигитални номади - предимства да сте номад



Пътуването ви позволява да хакнете житейски модели, които вече не се ограничават до класическата история да живеете целия си живот на едно място.


Свободата от ограничения ви дава свободата да станете това, което искате да бъдете. Вече няма очаквания от хората, обществото и дори от самия себе си, които да пречат на постигането на истински, а не наложени цели и да прави това, което обича - да бъде себе си.


Номадите се оформят или обогатяват като личности чрез излагане на различни хора, култури и житейски ситуации.


Знанията, които номадите придобиват, не могат да бъдат получени в университет или чрез самообучение. Пътуването ви позволява да видите от първа ръка как историята на страната е оформила културата на хората, живеещи в нея, да се запознаете с различни вярвания - не само религиозни - от цял ​​свят, да научите чужди езици и да учете от хората какво правят и как мислят.


В същото време, без дом в традиционния смисъл на думата и осъзнавайки, че всичко е временно, номадите придобиват вътрешна свобода и се научават да приемат трудностите на живота с лекота.

Пътуването помага за развитието на мрежа от контакти по целия свят.



Почти всеки ден на дигиталния номад е изпълнен с много преживявания, въз основа на които можете да споделите своя ценен опит с другите. Житейските истории на номадите привличат хора както в бизнеса, така и в личния живот, в резултат на което се създават нови запознанства с представители на различни слоеве на обществото от цял ​​свят.


Независимо дали дигитален номад иска например да започне собствен бизнес или да направи кариера в различни страни, номадският живот е чудесен начин бързо да разширите връзките си в глобален мащаб. Понякога това, което познавате, е по-важно от това, което знаете.


Дигитални номади - недостатъци

Самотата не е лесно да се намери постоянен спътник или съмишленици.

За някои хора пътуването без придружител бързо предизвиква неприятно чувство на самота. Да, номадите не винаги са сами и някой пътува и работи заедно, но все пак такива случаи са по-скоро изключение, отколкото норма.

За някои решението може да бъде общуване в специализирани общности или живот в места за животновъдство, които бяха споменати по-горе.

Номадският начин на живот е изпълнен с ежедневни срещи с добри и лоши изненади.

Това емоционално влакче в увеселителен парк се засилва от факта, че всичко наоколо е непознато и просто липсва необходимата информация. За номадите, които приемат живота твърде сериозно, това може да бъде проблем.

Нивата на доходите може да спаднат.

Има илюзия, че свободният начин на живот повишава нивото на доходите в сравнение с работата в офис. Според опита на номадите в повечето случаи е финансово по-изгодно да останеш на едно и също място. Да, можете да спестите пари, като изберете държави с ниски цени, въпреки че поради липса на информация е вероятно номадът да похарчи повече от местния.

Трудността се състои в това как да печелят пари за тези, които по силата на дейността си трябва да поддържат контакт с клиентите и да се срещат физически с тях. Интернет общуването не може напълно да замени живото общуване. Също така може да е трудно винаги да спазвате крайните срокове за задачи и проекти поради внезапна загуба на интернет или поради непланирани движения - това може да предизвика недоволство у клиентите или работодателя и в резултат на това загуба на работа или проект.

Струва си да се приеме фактът, че номадският начин на живот има своята цена, но това едва ли ще се превърне в проблем за онези номади, за които щастието да живеят и работят където искат е преди всичко.

Губи всичко отново и отново.

Това е като раждане, смърт и прераждане. Всеки път, когато дигитален номад се мести, той губи дома си, любимите си места, социалните си връзки – и всичко това трябва да се пресъздава отново и отново.


Ако статията Ви е харесала, то ще се радваме да посетите този наш проект (кликнете върху изображението)!