Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

//

Препоръчваме:

latest

Как да направите SEO одит

Преди да направите SEO одит, е хубаво да извършите проучване на ключовите думи. Така ще можете да идентифицирате важни такива в бранша, да...



Преди да направите SEO одит, е хубаво да извършите проучване на ключовите думи. Така ще можете да идентифицирате важни такива в бранша, да добиете представа как се справя конкуренцията и да видите дали съдържанието ви е добре оптимизирано. Също така разгледайте колко добре се представяте в момента в резултатите от органичното търсене, за да можете да проследите ефективността на вашата SEO кампания.

След като сте готови за работа, започнете, като се уверите, че съдържанието ви е достъпно за обхождане и че Googlebot го индексира.

Ето и как да направите SEO одит:

1. Проверка за ръчни действия

Проверете Google Search Console, за да се уверите, че няма ръчни действия срещу сайта ви. Ако има такива, проучете ръчните действия и създайте план за справяне с тях. Научете как да откривате и отстранявате ръчни действия тук.

2. Проверка на протоколите

Сигурен ли е сайтът ви? Отговорът на този въпрос също е важен за всеки SEO одит. Може ли да се достигне до него чрез множество протоколи? Проверете дали сайтът ви е с протокол HTTPS и дали всички други версии на сайта ви - HTTP, www, без завършваща наклонена черта - се пренасочват към основната версия на сайта ви.

3. Проверка на обходените страници

Използвайте отчета за индексиране на страници, за да видите колко страници е индексирала Google. Ако знаете, че сайтът ви има 100 страници, но Google е индексирал само 50, проверете дали вашият файл robots.txt или мета тагът robots неволно не блокира ценни страници.

Един лесен начин да направите това е да въведете URL адреса в инструмента за проверка на URL адреси на Google Search Console и да натиснете Enter. Правейки SEO одит GSC ще ви уведоми защо дадена страница не е индексирана.

Ако страниците са важни и искате да се появяват в резултатите от търсенето,  редактирайте съответния файл или таг и помолете Google да ги претърси отново.

От друга страна, ако сайтът ви има 100 страници и над 200 страници са индексирани, Google може да индексира вътрешните ви резултати от търсенето. Проверете дали вашият файл robots.txt забранява обхождането на вътрешни резултати от търсенето и други поддиректории, които не искате да се появяват в SERP. Това е ключов елемент от всеки SEO одит.

4. Претърсване на сайта за намиране на грешки и кодове на HTTP състоянието

Претърсете сайта си с помощта на Screaming Frog, за да разберете дали има URL адреси, които връщат грешка 404. Ако имате такива, проучете защо получавате 404. Ако страницата вече не съществува, но все още има обратни връзки, сочещи към нея, пренасочете я към свързана страница. Ако страницата не съществува и няма обратни връзки, уверете се, че тя не е включена в картата на сайта ви.

5. Структура на уебсайта

Архитектурата на сайта може да окаже влияние върху това колко лесно ботът за търсене може да обхожда и да разбира как страниците са свързани една с друга. Погледнете как е организиран вашият уебсайт, докато правите SEO одит. Има ли ясна йерархия в него или не? Дали всяка страница се намира на най-много три до четири кликвания от началната страница? Ако навигацията в уебсайта ви е трудна, помислете какво би било необходимо, за да я промените. Все пак потребителите трябва да могат да се ориентират с лекота за това какво има на страницата ви, така че редовно правете този елемент от вашия SEO одит.